20.9 C
Zvornik
02. септембар 2024.

Jolović: “Vukovi sa Drine” najelitnija jedinica VRS

Podrinjski odred specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“ bio je najelitnija jedinica VRS koja je širom Srpske branila srpski narod i štitila vjekovnu srpsku teritoriju, rekao je njen nekadaši komandant pukovnik Milan Jolović na obilježavanju 32 godine od formiranja jedinice.

„To su bili golobradi mladići koji nisu štedjeli život za odbranu Republike Srpske i svog naroda“, rekao je Jolović.

Srn2024 5 18 1451567 4

Jolović je istakao da se nekadašnji pripadnici ovog odreda ponose učešćem u ratu, u kojem su se viteški borili protiv neprijatelja na frontu, kao i time da nijedan od pripadnika ove elitne jedinice nije osumnjičen ni pred jednim sudom.

„Nažalost, i ovu godišnjicu obilježavamo u jednoj nestabilnoj situaciji kako u BiH tako i regionu, a moglo bi se reći i u svijetu“, rekao je Jolović i dodao da je u ovom vremenu, osim biološke, osnovna potreba za bezbjednošću.

U Zvorniku je danas služen parastos i položeni su vijenci na spomenik za 1.080 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom 32 godine od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je odred „Vukovi sa Drine“ bio jedna od najeletnijih jedinica u sastavu VRS koja je borbene zadatke izvodila u zoni odgovornosti Zvorničke brigade i širem rejonu podrinskog ratišta.

„Podrinjski odred specijalnih snaga Vukovi sa Drine je upućivan i na izvršenje borbenih zadataka skoro na sva ratišta u Republici Srpskoj i upravo u tome se ogleda zasluga jedinice i njenih pripadnika“, naveo je Ostojić.

On je ukazao da su neophodni sloga i jedinstvo srpskog naroda, da ima zajedničku agendu i konzensus po kome će postupati svaki Srbin bilo gdje da živi.

Ostojić je naglasio da su Srbi ponosni na svoju prošlost i borbu za slobodu i da ostaje sveta obaveza da slogom i jedinstvom očuvaju slobodu i Republiku Srpsku, jer je to uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru.

Srn2024 5 18 1451567 0

Podrinjski odred specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“ imao je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 81 poginulog borca i više od hiljadu ranjenih, od kojih neki nekoliko puta.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici elitne jedinice „Vukovi sa Drine“, boračkih organizacija Zvornika, Osmaka i Šekovića, kao i drugih organizacija proisteklih iz Odbrameno-otadžbinskog rata, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i grada Zvornika.

Polaganju vijenaca prisustvovao je i pomoćnik ministra rada i boračko-inalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković i gradonačenk i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i Miloš Tomić.

Srn2024 5 18 1451567 3

Nakon parastosa i polaganja vijenaca, organizovana je posjeta spomen-sobi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se