12 C
Zvornik
19. септембар 2024.

Otvorena izložba o Milevi Marić u Zvorniku

 

Izložba posvećena Milevi Marić, poznatoj srpskoj fizičarki i matematičarki, u okviru programa obilježavanja Dana grada Zvornik, otvorena je u kripti Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Prema riječima Žive Makrina, predsjednika Saveza inovatora regije Bijeljina, Mileva Marić, udato Ajnštajn, nepravedno je zapostavljena i nedovoljno se o njoj govori.

„U našoj izložbi na 27 banera pokušali smo da predstavimo život Mileve Marić od njenog rođenja 1875. godine u Titelu do studija na ciriškom Politehnikumu. Prema određenim mišljenjima, njen doprinos nauci je ogroman, pa se čak misli da je ona ta koja je dokazala teoriju relativiteta, jer je bila matematičarka i fizičarka, dok je Albert Ajnštajn bio teoretičar. U vrijeme kada su živjeli Mileva i Albert nije bilo uobičajeno da žene budu isticane za svoje dostignuće, te je tako Ajnštajn pokupio sve pohvale i zasluge za brojne teorije,“ rekao je profesor Makrin.

Izložba je organizovana u okviru programa obilježavanja dana grada Zvornika i biće otvorena za posjetioce, istakla je Dragana Milošević, šefica Kabineta gradonačelnika.

„Mileva Marić kao Srpkinja, žena, naučnica postigla je mnogo u svijetu nauke, ali nažalost, za taj doprinos nije adekvatno nagrađena. Danas smo svjedoci da se u Srbiji i Republici Srpskoj mnogo radi na tome da se ova slika promijeni i da istina o Milevi nađe put do svakog građanina,“ rekla je Dragana Milošević.

Protojerej stavrofor Miloš Zekanović, starješina Sabornog hrama i arhijerejski namjesnik zvornički rekao je kripta Sabornog hrama otvorena za sve kulturne i edukativne sadržaje u kojima imamo mogućnost da naučimo više o svijetu u kome živimo.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se