20.4 C
Zvornik
21. септембар 2024.

Proslavljena Sveta Petka Trnova, zaštitnica grada Zvornika

 

Svetom liturgijom na Đurđev gradu obilježena je slava crkve Svete Petke Trnove. Protojerej Jovan Maksimović, starješina ovog hrama istakao je da je ovo centralni događaj ne samo sedmodnevne manifestacije „Zvorničko ljeto“ nego cijele godine jer se danas narod sabrao da obilježi ovaj zavjetni dan.

„To je dan kada smo se zavjetovali da ćemo da živimo hrišćanski, kada smo se zavjetovali Svetoj Petki da ćemo da joj se molimo, ali i dan kada dolazimo da joj se zahvalimo što nas molitveno zastupa pred licem Oca našeg nebeskog,“ rekao je Maksimović.

U poslijepodnevnim satima, nakon večernje službe u hramu Rođenja sv. Jovana Krstitelja gradskim ulicama prošla je litija, koju je predvodio arhijerejski namjesnik protojerej Miloš Zekanović. Na centralnom spomen obilježju položeni su vijenci za 1.080 poginulih boraca.

Molitveni čin i slavski obred obavljen je na platou ispred zgrade Kasine i zajedno sa građanima proslavljena je slava grada Zvornika i njegova zaštitinica Sveta Petka Trnova.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović naveo je da su današnje svečanosti dio „Zvorničkog ljeta“ kada veliki broj gostiju i posjetilaca iz zemalja okruženja i dijaspore boravi u ovom gradu.

„Ovom prilikom svim Zvorničanima čestitam slavu grada sa željom da nam Sveta Petka podari mira, zdravlja, ljubavi i bude naša vodilja za stvaranje boljih uslova za život svih sugrađana. U Zvorniku smo realizovali veliki broj projekata u proteklom periodu, a radiće se i brojni drugi projekti, koji će uticati na kvalitet života. Radićemo na stvaranju boljeg ambijenta za privredno ulaganje, za ulaganje u turizam, da ljudi ostanu na ovom prostorima, da ostanu na selu, nastavićemo da ulažemo u mlade, u obrazovanje,“ rekao je Ivanović te naveo projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, putne infrastrukture koji se trenutno rade i izgradnju Srednje umjetničke škole koja će se raditi do kraja godine.

Čestitke povodom slave, gradonačelniku i građanima Zvornika uputili su Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i mnogi drugi.

U slavskom programu učestvovalo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Na gradskoj plaži poslednje večeri „Zvorničkog ljeta“ nastupila je Seka Aleksić, koja je rekla da je za Zvornik vežu uspomene iz djetinjstva.

„Uviek sam verovala u sebe i velika mi je čast nastupiti na ovako velikoj manifestaciji kao što je Zvorničko ljeto. Meni je Zvornik u srcu i duši, a zvornička publika će dobiti dobru zabavu i 24 godine moje karijere i hitova,“ rekla je Seka.

Zvorničko ljeto trajalo je sedam dana, održano je šest koncerata na gradskoj plaži i brojni dnevni događaji. Za sve posjetioce pripremljene su predstave, edukativne školice, igre bez granica, Zvornički kotlić, šahovski turnir, guslarsko veče, takmičenje u slaganju Rubikove kocke, slikarska radionica Paleta, bazar, ulica meda, ljetnji bioskop, tematska šetnja „Stopama kralja“ i tradicionalni susreti na mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se