12 C
Zvornik
19. септембар 2024.

Na Crnom vrhu obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u zasjedi

Na Crnom vrhu kod Zvornika danas će biti obilježene 32 godine od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su toga dana 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani, najavljeno je iz Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

Parastos na mjestu stradanja u 11.00 časova služiće mjesno sveštenstvo, nakon čega će biti položeni vijenci i prislužene svijeće, dok je u 11.30 časova predviđeno obraćanje porodica poginulih i zarobljenih boraca, kao i predstavnika organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković ranije je rekao Srni da su prije 32 godine na Crnom vrhu srebrenički muslimani izvršili zločin koji je po mnogo čemu specifičan jer se, ničim izazvan, desio u dubini teritorije Republike Srpske.

„Srebrenički muslimani su tog dana 1992. godine iz zasjede presjekli kolonu vozila koja se kretala od Crnog vrha prema Zvorniku i izvršili neviđeni zločin nad nedužnim civilima, te pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske od kojih je većina bila u civilnim odjelima“, podsjetio je Marković.

Spomen ploča na Crnom vrhu je rušena tri puta, dok je skrnavljena i njena okolina kada su nepoznata lica odnijela sto i klupe, te isjekla želježne stubove i lance oko spomnjen obilježja.

Marković je naglasio da je spomen-ploča prvi put postavljena na mjestu stradanja srpskih žrtava 10. septembra 2010. godine i da su je nakon svakog postavljana rušila nepoznata lica.

Spomen-ploča koja je postavljena na mjestu stradanja 10. septembra 2010. godine, oskrnavljena je šesti dan nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo je skrnavljena kada su odneseni sto i klupe, te isječeni želježni stubovi i lanci oko spomen-obilježja.

Nakon tri godine, 2013. postavljena je druga veća i deblja granitna ploča, ali je i ona doživjela sudbinu prethodne. Godinu dana kasnije postavljena je i osveštana nova, treća po redu spomen-ploča, čije je skrnavljenje prijavljeno 2. januara ove godine.

Razbijenu spomen ploču na Crnom vrhu primijetili su pripadnici Policijske stanice Osmaci, prolazeći ovom dioniocom magistralnog puta Zvornik-Tuzla, i obavijetili nadležne organe.

Ponovo je na istom mjestu postavljena nova četvrta spomen-ploča, uz finansijsku podršku grada Zvornika i Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se