12.4 C
Zvornik
24. септембар 2024.

Načelnik Osmaka: Budžet stabilan, projekti se realizuju

Načelnik opštine Osmaci Radan Sarić rekao je da je jako važno što je u posljednje dvije-tri godine njegovog mandata opštinski budžet stabilan i da je budžetski deficit sveden na nulu, te najavio da će naredne godine akcenat biti na projektu vodosnabdijevanja.

„Opština Osmaci je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja nema kreditnih zaduženja ni obaveza prema dobavljačima, niti prema bilo kom korisniku budžeta“, rekao je Sarić Srni.

On je istakao da su u prethodnom periodu realizovani mnogi projekti koji su se dobro pokazali za stanovništvo Osmaka, a koji ranije nisu bili primjenjivani u ovoj lokalnoj zajednici, a odnose se, prije svega, na finansiranje školskog prevoza za sve osnovce i srednjoškolce.

Sarić je dodao da su, prema povratnim informacijama, roditelji veoma zadovoljni ovom mjerom jer neke porodice koje školuju dvoje i više djece uštede mjesečno i do 400 KM.

On je naveo da su među izdvajanjima opštine i izdvajanja za sudentske stipendije, koje ranije nisu bile isplaćivane, kao i podrška natalitetnoj politici, gdje se, prema usvojenom pravilniku, isplaćuje po 500 KM za svako novorođeno dijete.

„Cilj nam je da u narednoj budžetskoj godini ta sredstva budu veća, naravno, onolika koliko budžet dozvoli“, rekao je Sarić.

On je istakao da je 2023. godina bila možda i najbolja kada je riječ o realizovanim projektima, u koje je investirano oko 1,5 miliona, od čega je opština Osmaci učestvovala sa 300.000 KM.

„To je odraz i stabilnost opštinskog budžeta, jer kada imate sredstva na računu, možete planirati i podržati projekte koje na području opštine Osmaci finansira Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije“, rekao je Sarić.

Sarić je naveo da je na području opštine upravo završena proizvodna hala za koju će, nakon završetak sitnih spoljnih radova, biti raspisan konkurs sa željom da se javi firma koja bi otvorila neki proizvodni pogon i zaposlila određen broj radnika.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Sarić je rekao da na području opštine Osmaci nema više neasfaltranih puteva i da će, ono što je sitno ostalo ili treba neku sanaciju, završavati prema ugovoru firme „Zvornik putevi“.

Sarić je naglasio da će u novom načelničkom mandatu biti nastavljena realizacija svega što se pokazalo dobrim za stanovništvo opštine Osmaci, a to je podrška svim kategorijama, posebno mladima, što je najosnovnije i napotrebnije, jer ne vrijede ni putevi na hale ako nema ko tu da živi i da ih koristi.

On je istakao da će da će se već od januara početi sa rješavanjem pitanja vodosnabdijevanja na podruju opštine Osmaci.

„Dobar dio budžeta, kada je riječ o investicijama, biće usmjeren upravo u tom pravcu“, rekao je Sarić i podsjetio da je ove veoma sušne godine bio izražen problem nestašice vode.

Sarić je istakao da je cilj projekta vodosnabdijevanja da nijedno naselje na području opštine Osmaci nema problem sa isporukom vode.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Republike Srpske i njenim ministarstvima na podršci koju pružaju ovoj lokalnoj zajednici na njenom razvoju, što je jedan od uslova za ostanak mladih u svom rodnom kraju.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se