20.9 C
Zvornik
20. септембар 2024.

Šeranić u Zvorniku: Zadovoljni smo dostignutim stepenom izgradnje novog bloka bolnice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je danas zadovoljstvo dostignutim stepenom izgradnje novog bolničkog bloka bolnice u Zvorniku u kojoj su već završeni mašinski i elektro radovi, razvedene vodoinstalacije, grijanje i ventilacija, što će, kada sve bude završeno, doprinijeti potpunom komforu.

Šeranić je danas obišao novi blok bolnice i Doma zdravlja Zvornik sa gradonačelnkom Bojanom Ivanovićem i direktorima Doma zdravlja i Bolnice Milošem Tomićem i Ivanom Popovićem.

Srn2024 9 20 1355105 0

On je nakon obilaska izjavio novinarima da nova zgrada bolnice nije pojedinačan blok, nego je prisjedinjen starom, čime će postojeći kapaciteti po broju bolničkih kreveta biti unaprijeđeni sa oko 20 odsto, što će povećeti komfornosti prema odgovarajućim standaridima i za pacijente i za zaposlene.

– Nadam se da će, u skladu sa realizacijom ugovora, biti ispoštovan rok završetka radova, tako da bi u skorije vrijeme predali novi bolnički blok zdravstvenim radnicima i pacijentima na korištenje – rekao je Šeranić, te izrazio žaljenje što je završetak ovog projekta produžen iz raznih razloga.

Govoreći o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Šeranić je naglasio da je zadovoljan radom Doma zdravlja Zvornik koji ima vrlo inicijativnu i edukovanu ekipu zdravstvenih radnika.Navodeći da su medicinski radnici u nedostatku ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu, Šeranić je rekao da je veoma važno za grad Zvornik da ima Edukativni centar porodične medicine, što je bila potreba, dok je ideja za njegovo osnivanje došla iz samog Doma zdravlja.

Srn2024 9 20 1355105 2

– Razlozi za osnivanje Edukativnog centra porodične medicine su višestruki, posebno zbog toga što ljekari, koji završavaju specijalizaciju, ne moraju da idu u druge centre, nego to završavaju ovdje, u Domu zdravlja – istakao je Šeranić.On je rekao da se rade i određene stvari kada je riječ o unapređenju ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz aktivnosti same supspecijalizacije.

  • Radimo po tim pitanjima po domovima zdravlja koju su nadležni za raspisivanje specijaliazcija i sufinansiranja specijalizacija – rekao je Šeranić.On je naglasio da podržava gradonačelnika kada je riječ o sufinansiranju specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ne samo iz porodične medicine, nego i drugih zdravstvenih grana za kojima jedinica lokalne samouprave ima potrebe.
  • Šeranić je rekao da je sa Ivanovićm razgovarao i o izgradnja tipske ambulante u zvorničkom naselju Oraovac, koja bi objedinjavala sve ono što je potrebno građanima koji gravitiraju ovoj ambulanti.
  • Ivanović je izjavio da je grad Zvornik u ovoj godini iz budžeta izdvojio oko 400.000 KM za podršku primarne zdravstvene zaštite, odnosno Doma zdravlja.
  • -Razgovarli smo i o novim kadrovima i potrebi povećanja usluga primarne zdravstvene zaštite za bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge – naveo je Ivanović.
Srn2024 9 20 1355105 3
  • On je poručio da će grad i u narednom periodu izdvajati sredstva za potrebe Doma zdravlja, posebno u pravcu obezbjeđivanja dovoljnog broja medicinskih kadrova bez kojih nema kvalitetne zdravstvene zaštite.
  • Ivanović je podsjetio da je sa ministrom razgovarao i o ulaganju u socijalnu zaštitu, planovima i projektima proširivanja ambulantnih kapaciteta u mjesnim zajednicama Oraovac i Drinjača, te za potrebe Centra za socijalni rad nabavke multisenzorne sobe, kao i proširivanje kapaciteta u oblasti zdravstva.
  • Popović je rekao da se novi blok bolnice radi punim kapacitetom, dodajući da će u narednih nekoliko mjeseci biti završen i predat na upotrebu, na veliko zadovoljstvo pacijenata i zaposlenih.
  • – Sa ministrom smo obišli radove na novom bolničkom bloku i uvjerili se da, pored svih problema koji su pratili izgradnju ovog obejkta, realizacija projekta ide planirnaom dinamikom – rekao je Popović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se