19.3 C
Zvornik
20. септембар 2024.

Srbina pretukli motkom i oplljačkali u Starom Grackom

Trojica napadača, koja su pričala albanski, mučki su pretukli i opljačkali Srbina Dejan Radić u njegovoj kući oko ponoći u Starom Gracku u opštini Lipljan, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Napadači su Radića prvo vezali, a potom tukli motkom i na kraju opljačkali, a nakon čega su mu pomoć pružile komšije, Srbi koje su pozvale policiju. Radić u porodičnom domu živi sam, s obzirom na to da mu je majka nedavno preminula.

U saopštenju se ukazuje da je ovaj brutalni napad posljedica antisrpske politike i institucionalnog nasilja koje sprovode Priština i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti prema Srbima i brojnih primjera policijske brutalnosti.

Iz Kancelarije napominje da se ovim šalje poruka da su Srbi na Kosovu i Metohiji poželjne i legitimne mete Albanaca i da za njihova stradanja niko neće odgovarati.

– Napadi na Srbe postali su svakodnevica na Kosovu i Metohiji, jer svaka mržnja rađa i inspiriše mržnju, a Srbi u ovom stradalnom selu ni poslije dvije i po decenije nemaju mira, već su ponovo na meti Albanaca – ukazano je u saopštenju.

Iz Kancelarije su istakali da je ovaj napad unio ogromnu zabrinutost i strah među preostale Srbe koji žive u Starom Gracku, jer oni čija je obaveza da ih štite, okreću glavu na drugu stranu, da ne vide sopstvenu sramotu.

– Da li će o Dejanovim mukama kroz koje je prošao da se oglasi neki međunarodni predstavnik iz Prištine i da ga posjeti, ili on za njih ne postoji? Hoće li borci za ljudska prava da podignu glas za brutalno pretučenog Srbina na Kosovu i Metohiji i da traže od Prištine i Kurtija da prestanu da sprovode i zagovaraju politiku koja inspiriše nasilje i teror nad Srbima? – upitali su iz Kancelarije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se