13.1 C
Zvornik
19. септембар 2024.

Trese se Njemačka: Simpatizeri nacista pobijedili na izborima

BERLIN – Alternativa za Njemačku, stranka ekstremne desnice čiji su brojni visoki funkcioneri otvoreno izražavali simpatije prema nacističkom pokretu čiji je najpoznatiji vođa bio arhitekta Holokausta i krivac za Drugi svjetski rat Adolf Hitler, pobijedila je na izborima za državni parlament njemačke savezne države Tiringije.

Istovremeno, u drugoj njemačkoj državi u Saksoniji osvojili su drugo mjesto i u obje države predstavljaće značajni politički faktor.

U Tiringiji su osvojili čak 32,8 odsto, a njihov najveći rival stranka desnog  centra konzervativni demohrišćani svojili su 23, 6 odsto. Iako je ovaj rezultat pravi politički zemljotres, obzirom da su simpatizeri nacista po prvi put nakon Drugog svjetskog rata osvojili najveći broj glasova na nivou njemačkih država, bio je očekivan obzirom da su ankete mjesecima pokazivale takve trendove, a dio glasača u istočnoj Njemačkoj pokazuju veliko nezadovoljstvo svojim položajem unutar Njemačke. Sve glavne nacionalne stranke isključile su unaprijed mogućnost koaliranja s AfD-om, tako da je izvjesno da ova stranka neće vladati, ali rezultat takođe pokazuje da ignorisanje i izoliranje eksremne desnice nije urodilo plodom.

Istovremeno, loši rezultati stranaka iz koalicije lijevog centra koju predvodi kancelar Olaf Šolc vjerovatno će povećati već postojeće napetosti unutar „semafor koalicije“ prozvane tako što je predvode crveni SDP, žuti liberali i zeleni pokret Analene Berbok, ministrice spoljnih poslova Njemačke.

Bjorn Heke, jedan od lidera AfD-a i osoba koja je u prošlosti pokazivala simpatije prema nacistima, izjavio je da je „ispunjen ponosom“, i da je njegova stranka spremna da preuzme vodstvo.

Uz AfD, dobar rezultat ostvarila je i ekstremna ljevica koju predvodi Sara Vagenkneht, koja s AfD-om dijeli netrepeljivost prema migrantima i simpatije prema Rusiji, a i jedni i drugi se zalažu da Njemačka prestane pružati vojnu pomoć Ukrajini. Pokret Vagenknehtove prvi put se pojavio na izborima a već je osvojio dvocifreni rezultat u obje njemačke države, zauzevši solidno treće mjesto.

Saksonija je najnaseljenija od bivših država Istočne Njemačke i bila je konzervativno uporište od ponovnog ujedinjenja. Tiringija je više ruralna i jedina država koju trenutno vodi krajnje ljevičarska Die Linke, nasljednica vladajuće komunističke partije Istočne Njemačke, čiji je i Vagenknehtova bila član, ali iz koje je izašla dijelom zbog antimigrantskih stavova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se